Какво е Peppol?

Peppol logo

Какво е Peppol?

Всичко, което трябва да знаете за електронното фактуриране чрез мрежата на Peppol и официалната Peppol точка за достъп на Billit

Какво е Peppol?

Всичко, което трябва да знаете за електронното фактуриране чрез мрежата на Peppol и официалната Peppol точка за достъп на Billit

На тази страница ще намерите цялата необходима информация за мрежата на Peppol. Искате да присъедините вашата компания към мрежата на Peppol? Няма проблем! Просто създайте акаунт в Billit и изпратете първата си електронна фактура веднага!

Изпратете първата си фактура чрез Peppol Peppol logo

официалната Peppol точка

Опитайте Billit безплатно за 15 дни и изпратете първата си електронна фактура чрез Peppol още сега.

Опитайте Billit безплатно за 15 дни и изпратете първата си електронна фактура чрез Peppol още сега.

Изпратете първата си електронна фактура чрез Peppol

 

Какво е Peppol?

Какво е Peppol?

Какво е Peppol?

Peppol е акроним на Pan-European Public Procurement On-Line и представлява отворена мрежа за сигурно изпращане и получаване на цифрови бизнес документи, като например фактури. Peppol е съфинансирана от Европейската комисия и 18 правителствени агенции, за да се опрости процесът на покупко-продажба между публични и частни организации и доставчици. Въпреки че мрежата Peppol е разработена съвместно с Европейската комисия, тя е международна мрежа, която се използва и извън Европа и е на път да се превърне в новия стандарт за обмен на фактури.

Как работи мрежата Peppol?

Peppol е мрежа, съставена от сертифицирани точки за достъп, чрез които можете да изпращате цифрови файлове, например фактури. Можете да се свържете с точка за достъп чрез доставчик на услуги, като използвате софтуер за фактуриране от доставчика на услуги или като свържете свой собствен софтуерен пакет с точката за достъп. Ще трябва да се регистрирате с уникален идентификатор чрез еднократен процес на регистрация. В много държави за идентификация се използват фирмени или ДДС номера. В международен план ще можете да използвате GLN номера.

Какво представлява цифровата фактура?

Мрежата на Peppol ви позволява да изпращате само цифрови фактури, наричани още електронни фактури. За разлика от PDF фактурите, те са изцяло цифрови XML файлове (т.е. цифрови текстови файлове), създадени в съответствие със стандарта UBL (Universal Business Language, международен стандарт за бизнес документи). Това гарантира, че файловете могат да бъдат прочетени правилно от софтуера за фактуриране по целия свят и се обработват предимно автоматично.

мрежата Peppol

 

Защо да използвате Peppol?

Защо да използвате Peppol?

Какви са ползите от Peppol?

Peppol е сигурна и затворена мрежа така че можете безопасно да обменяте чувствителни финансови данни. Самоличността на всички, свързани с мрежата, се проверява, така че можете да сте сигурни, че фактурите на получателя са истински, и да избегнете измами с фактури.

Peppol също така ви позволява да автоматизирате процеса на фактуриране.. Фактурите, които изпращате чрез мрежата, са напълно цифрови, така че можете да ги обработвате автоматично в софтуера си за фактуриране. Електронните фактури в стандарта UBL автоматично се разчитат правилно, като отпада необходимостта от повторно въвеждане на данни. Това предотвратява човешките грешки при обработката. Връзката с банковата ви сметка означава, че изходящите и входящите фактури се съпоставят автоматично и вие получавате по-добра представа за финансовото състояние на вашата компания. Peppol също така е бърз: вашият получател ще получи фактурата ви в рамките на 10 минути след изпращането ѝ. В комбинация с автоматичната обработка това ще ви спести много време.

Защо Peppol е от съществено значение?

Все повече правителства въвеждат задължително изпращане на електронни фактури чрез Peppol като част от усилията си за борба с измамите с фактури. В много случаи първо се въвежда изискването за използване на Peppol за изпращане на фактури до и от правителствени агенции, а по-късно се въвежда подобно изискване за B2B транзакции. Приложимите правила в различните държави са показани по-долу.

официалната Peppol точкa

Свържете се с мрежата на Peppol сега и изпратете първата си фактура още сега!

Създайте акаунт в Billit и се регистрирайте в мрежата на Peppol. Можете да започнете веднага по време на 15-дневния си безплатен пробен период!

Създайте своя акаунт в Billit

Как Billit може да ми помогне да се присъединя към мрежата на Peppol?

Как Billit може да ми помогне да се присъединя към мрежата на Peppol?

Как да свържа моята компания с Peppol точката за достъп на Billit?

Много лесно. Просто създайте акаунт в Billit и ние ще свършим останалото. След като създадете акаунт, ние ще ви регистрираме безплатно в мрежата на Peppol. През първите 15 дни можете да използвате платформата напълно безплатно. След изтичането на 15-те дни ще трябва да изберете подходящ ценови план съобразен с броя на фактурите, които изпращате и получавате.

Създайте своя акаунт в Billit

Вариант A: Ако все още нямате софтуер за фактуриране,

можете да използвате Billit като онлайн платформа за фактуриране в облака, за да организирате целия процес на фактуриране. Платформата позволява на предприятията да създават, изпращат и получават фактури. Можете да свържете банката си и да се свържете със софтуера на счетоводителя си.

Открийте Billit

Вариант Б: Ако вече имате софтуер за фактуриране или друг ERP пакет,

можете да създадете връзка между собствения си софтуер и платформата Billit. Това ви позволява да работите в собствения си софтуер за фактуриране, като същевременно изпращате и получавате фактури чрез мрежата на Peppol. Billit предоставя множество връзки (API, FTP и др.) за различни видове софтуер. С Billit винаги ще намерите начин да свържете бизнеса си с мрежата на Peppol.

 

Защо да изберете Billit?

Защо да изберете Billit?

Защо да изберете Billit?

Billit са истински пионери, когато става въпрос за Peppol и електронно фактуриране. От 2016 г. насам Billit участва в разработването на формата UBL и мрежата Peppol като част от различни международни изследователски проекти като EURINV и AS4EDI.

Billit е съвместима с Peppol и е сертифицирана по ISO 27001 от DQS.

През 2021 г. непрестанната отдаденост на Billit към електронното фактуриране и Peppol ѝ донесе наградата Flemish e-Fa talks от Фламандското правителство. През 2022 г. Billit получи и наградата за електронно фактуриране на E-invoicing Summit в Брюксел.

В кои държави мога да използвам Billit за изпращане и получаване на фактури?

Първоначално разработена под егидата на Европейската комисия, мрежата Peppol вече се използва в цял свят. На следващата страница са изброени всички държави, в които се използва мрежата Peppol и в които можете да изпращате фактури с Billit.

Преглед на всички държави

E-invoicing award 2022

"Съдиите единодушно избраха Billit за победител в конкурса за електронно фактуриране 2022"

Барт Стьокерс (CEO на Agoria)Джак Хаманде (генерален директор на BOSA)  Питер Тимерманс (CEO на VBO).

E-fa talks award 2022

"Като млада посредническа компания, Billit се превърна в един от водещите доставчици на услуги на белгийския пазар за електронно фактуриране."

ISO

ISO 27001 сертифициран от DQS

През 2021 г. Billit е сертифицирана по ISO 27001 от DQS.

официалната Peppol точка

Свържете се с мрежата на Peppol сега и изпратете първата си фактура веднага!

Регистрирайте компанията си в Billit и в мрежата Peppol. Можете да започнете веднага по време на 15-дневния си безплатен пробен период

Създайте своя акаунт в Billit

 

Често задавани въпроси за мрежата Peppol

Често задавани въпроси за мрежата Peppol

Какво е Peppol First?

Съгласно принципа "Peppol First" Peppol е първата опция в софтуерния пакет за изпращане на фактура и се извършва проверка дали получателят е свързан. Peppol First означава, че всички превключват на по-висока предавка и ще се увеличи броят на дружествата, които получават и изпращат фактури чрез Peppol - положително развитие за всички дружества, които използват мрежата на Peppol.

Ние прилагаме принципа Peppol First в Billit. Например, когато изпращате фактура, винаги ще виждате дали клиентът е свързан с мрежата Peppol, дори когато работите чрез API връзка. Също така проверяваме при доставчиците дали са свързани с мрежата Peppol и предоставяме възможност да попитате с едно кликване на мишката дали свързаните доставчици искат да изпращат фактурите си чрез Peppol.

Как мога да получавам фактури от доставчици чрез Peppol?

Доставчиците се нуждаят само от идентификатора, който сте използвали, за да се регистрирате в Peppol. Можете лесно да откриете всички идентификатори и свързани дружества чрез Указателя на Peppol.

Потребителите на Billit обаче не трябва да се притесняват за нищо от това. Когато създавате доставчик и/или клиент, Billit ще провери дали дружеството е свързано с мрежата на Peppol. В Billit можете да разпознаете кои от вашите клиенти могат да получават фактури чрез Peppol по зеления бутон Peppol, който се появява, когато искате да изпратите фактура. Можете също така да разберете кои доставчици са присъединени и да ги помолите да започнат да изпращат фактурите си чрез Peppol с едно натискане на бутон.

Billit има не само възможности за получаване на цифрови документи, но и OCR технология за лесно преобразуване на нецифрови документи в цифрови, така че можете да се възползвате от предимствата на цифровото фактуриране за всички ваши счетоводни дейности.

Кой изпраща фактури чрез мрежата на Peppol?

Всички свързани дружества и техните идентификатори можете да намерите в Указателя на Peppol

Когато импортирате клиенти и/или доставчици в Billit, Billit ще провери дали те са свързани с мрежата Peppol. Можете да ги разпознаете по зелената емблема на Peppol в списъка с клиенти или доставчици.

Какви уникални идентификатори се използват във всяка държава?

В повечето държави като идентификатори се използват ДДС или фирмени номера. В международен план винаги ще можете да използвате GLN номера. Пълният списък на всички идентификатори е достъпен на уебсайта на Peppol.

Покажи всички идентификатори

официалната Peppol точка

Опитайте Billit безплатно за 15 дни и изпратете първата си електронна фактура чрез Peppol още сега!

Опитайте Billit безплатно за 15 дни и изпратете първата си електронна фактура чрез Peppol още сега!

Изпратете първата си електронна фактура чрез Peppol